Fietspadverlichting N401

Al in 2013 gaven bewoners van Kockengen het aan in onze enquête: er zou eigenlijk verlichting moeten komen langs de fietsroute langs de N401. Het is er in de winter zó donker dat er gevaarlijke omstandigheden kunnen ontstaan. Het Dorpscomité wilde dit als project bij de gemeente voorstellen, maar kwam er tijdens het vooronderzoek achter dat hiervoor niet de gemeente maar de provincie het aanspreekpunt was.

In september 2013 ging het Dorpscomité langs bij de provincie, die toen al goed nieuws had: de fietsroute tussen Breukelen en Kamerik zou opgenomen worden als een nieuwe “hoofdfietsroute” in de nieuwe infrastructuurplannen. En daarmee zou het aanleggen van fietsverlichting mogelijk worden. Afgesproken werd dat zodra de infrastructuurplannen gereed zouden zijn er opnieuw contact zou zijn tussen Dorpscomité en provincie. Ook zou het Dorpscomité vooronderzoek doen over de milieu- en landschapsvervuilingsaspecten van de verlichting. Kort daarna kwam ook dorpsgenoot Eva de Groot in actie, wat het vliegwieleffect nog eens vergrootte.

In de maanden juni en juli 2015 is het dan zo ver; er wordt fietspadverlichting aangelegd langs de ventweg langs de N401, tussen Portengen en Breukelen. Bij de aanleg van deze verlichting is ruimschoots aandacht besteed aan de eis dat de verlichting zo min mogelijk lichtvervuiling zou veroorzaken, om de natuur in het omliggende polderlandschap te sparen.

Werkzaamheden

De werkzaamheden zullen ongeveer zeven weken duren, maar (brom-)fietsers kunnen de ventweg blijven gebruiken. Daarmee is er komende herfst en winter verlichting op de fietsroute tussen Kockengen en Breukelen. Een mooi voorbeeld van hoe de wensen en mening van de bewoners van Kockengen er daadwerkelijk toe doen!

Voorkomen milieu- en lichtvervuiling

De provincie heeft bewust gekozen voor milieuvriendelijke LED-verlichting, die ook nog eens dynamisch dimbaar is. Dit voorkomt lichtvervuiling, en daarmee verstoring van de omliggende natuur. De verlichting brandt vanaf zonsondergang tot 23.00 uur. Na 23.00 uur staat de verlichting uit, maar deze springt tijdelijk weer aan zodra er een (brom-)fietser nadert.

Terug naar het overzicht van projecten